وان الکتریک

وان الکتریک

شرکت پیشگامان علم الکترونیک مجری و طراح سیستم های حفاظتی و نظارتی و برق ساختمانی

محل لوگو

آمار بازدید

  • بازدید امروز : 272
  • بازدید دیروز : 1044
  • بازدید کل : 663867

معرفی انواع سیم و کابل


هادی :

به طور کلی به موادی که دارای رسانایی بالایی هستند و می توانند برق را با تلفات کم منتقل کنند هادی گفته می شود که در بین مواد مختلف طلا ,مس,نقره جزوه بهترین هادی ها هستند.

عایق:

موادی که دارای رسانایی صفر هستند و یا به عبارتی دیگر برق را از خود عبور نمی دهند عایق گفته می شود.همانند انواع پلاستیک ,شیشه,چوب…

سیم:

سیم ها وسایلی هستند که در آن از یک هادی به منظور انتقال برق و از یک عایق به منظور جلوگیری نشت برق به اطراف و محافظت استفاده می شود.

تقسیم بندی سیم ها:

 

سیم مفتولی

1-سیم مفتولی یا سیم تک لا:این نوع سیم که به سیم خشک نیز معروف است دارای یک رشته هادی می باشد و به دلیل این که قابلیت فرم دهی دارد عموما در تابلو برق ها استفاده می شود.ولتاژ نامی این نوع سیم 750/450 ولت است و برای جریان های مختلف ، با سطح مقطع عای 1.5 تا 240 میلی متر مربع ساخته میشود.

سیم افشان

2-سیم افشان: سیم های افشان به دلیل این که از تعداد زیادی سیم مسی نازک به هم تابیده تشکیل شده اند نرم بوده و دارای قابلیت انعطاف بالا می باشند به همین دلیل از آن ها در سیم کشی ساختمان استفاده می شود.ولتاژ نامی این سیم های افشان 500/300 ولت است.و با توجه به جریان عبوری در سطح مقطع های مختلف موجود می باشند.

سیم نیمه افشان

3-سیم نیمه افشان:این سیم های چیزی بین سیم های مفتولی و افشان می باشند یعنی تعداد رشته های این نوع سیم به مراتب از سیم های افشان کم تر بود و در نتیجه انعطاف آن نیز از سیم های افشان کمتر می باشد.ولتاژ نامی این سیم 750/450ولت است و زمینه های کاربرد روی آن مشابه سیم های مفتولی است.

نام گذاری سیم ها:

برای نام گذاری سیم ها ها و کابل ها به مولفه هایی همچون نوع عایق ,جنس هادی,شکل هادی و … حروفی را نسبت داده اند که از کنار هم قرار گرفتن این حروف دقیقا می توان به نوع سیم و کابل و مورد مصرف آن پی برد.

این حروف عباتند از:

N:نشان دهنده سیم مسی نرم شده یا به عبارتی سیمی که طبق استاندارد VDE آلمان ساخته شده است.

Y : عایق P.V.C دور هر رشته است.

S و Z :علامت سیم های مخصوص

F: علامت سیم های نرم

A :برای سیم کشی داخل لوله ها

M به مفهوم سیم های مقاوم در مقابل رطوبت است.

در زیر چند نمونه از سیم های پر کاربرد آورده شده است.

 

موارد مصرف حروف مشخصه

سیم تک لا با روکش پلاستیک برای سیم کشی ساختمان NYA

سیم افشان با روکش پلاستیک برای سیم کشی ساختمان NYAF

سیم مخصوص با روکش پلاستیک برای سیم کشی ساختمان NSYA

سیم مقاوم در مقابل رطوبت NYM

سیم با روکش پلاستیک مخصوص برای روشنایی و لوازم خانگی NYZ

سیم برای مصرف لوستر و چراغ ها NYFA

سیم دو رشته ای برای مصرف روشنایی(دولا) NYFAZ

سیم مکالمه و خبری Y

سیم کواکسیال T

 

سیم کواکسیال:

 

سیم کواکسیال

 

 

سیم های کواکسیال به عنوان آنتن و یا رابط دستگاه های صوتی و تصویری استفاده می شوند.در این سیم ها از دو نوع هادی استفاده شده است که یک هادی در مرکز سیم از نوع مفتولی بود و سیم اصلی می باشد. و سیم دوم به صورت بافته شده در دور سیم است به منظور جلوگیری از پارازیت می باشد.و همانطور که در تصویر مشاهده می نمایید سیم اصلی توسط یک لایه PVC از سیم خارجی عایق شده و در نهایت یک عایق دوم کل مجموعه را محافظت میکند.

 

کابل:

در صورتی که چند سیم در کنار یکدیگر به کمک یک غلاف و یا لایه عایقی دوم قرار گیرند تشکیل یک کابل را می دهند.

 

تقسم بندی کابل ها از نظر شکل هادی:

 

سیم مثلثی و گرد

 

کابل های از نظر شکل هادی(شکل سطح مقطع) به دو دسته تقسیم می شوند که هر دسته با حروف خاصی نمایش داده می شود.که هادی های گرد را با حرف (r) و هادی های مثلثی (سکتور) را با حرف (S) نمایش می دهند.

تقسم بندی کابل ها از نظر تعداد رشته:

کابل ها از نظر تعداد رشته در نوع تک رشته(مفتولی ) و افشان یا چند رشته وجود دارند که کابل های چند رشته را با (m) و با حرف (e) نمایش می دهند.

تقسم بندی کابل ها از نظر کاربرد :

کابل ها از نظر کاربرد به دو دسته ی کابل های مسلح که برای تحمل ضربه ها، فشار ، نفوذ رطوبت و سایر عوامل دارای محافظ اند و دیگر کابل های غیر مسلح که فاقد محافظ اند تقسیم میکنند.

عايق كابل :متناسب با نوع مصرف عايق كابل از مواد مختلف ساخته مي شود.اين مواد عبارتند از:

1- كاغذ هاي آغشته به روغن هاي مخصوص

2- مواد لاستيكي

3- PVC

حروف مورد استفاده برای نام گذاری کابل ها:

نام گذاری کابل ها

 

رنگ بندی سیم های کابل:

رنگ سیم ها

در کابل ها به دلیل اینکه چندین سیم در کنار یکدیگر قرار می گیرند این امکان وجود دارد که سیم ها با یکدیگر اشتباه گرفته شود به همین دلیل عایق سیم ها را در رنگ های متفاوت تولید می کنند .که این رنگ بندی نیز خود از استانداردی که در این زمینه وجود دارد تبعیت می کند که در زیر آورد شده است.

تکنولوژی دوربینهای مدار بسته 2016


 سال 2016 سیستمهای نظارت تصویری با رشد و تغییرات بسیاری روبرو شدند . تغییراتی در تکنولوژی که باعث شد رزولوشن، کدکها و تحلیلگرهای ویدئویی دوربین مدار بسته تحت تاثیر آن توسعه یابند و در این مقاله سی سی تی وی آنلاین مورد بررسی ما قرار گیرند.

رزولوشن دوربین مدار بسته در سال 2016

بیشترین تغییرات در دوربینهای مداربسته در این بخش رخ داد. دوربینهای مدار بسته 1080P بشدت مورد استقبال خریداران قرار گرفتند و تبدیل به ساده ترین و اولین انتخاب در بازار دوربینهای مدار بسته شدند. در ادامه روند سال 2015 که دوربینهای مدار بسته آنالوگ SD از رده خارج شدند در سال 2016 هم تولید دوربینهای مدار بسته 720P هم رو به توقف رفت. انتظار داریم در سال 2017 تقریبا روند قطع تولید و پایان عمر دوربینهای مدار بسته 720P تکمیل شود.

در این بین دوربین مدار بسته 4 مگاپیکسلی برنده اصلی بود. البته دوربینهای مداربسته 4 مگاپیکسلی با تعداد پیکسلهایی دو برابر دوربینهای مدار بسته 1080P با تفاوت قیمت بسیار کمی در حدود 10 تا 20 درصد بیشتر هنوز هم به اوج محبوبیت نرسیده اند. مشکل اصلی دوربین مدار بسته 4 مگاپیکسلی به کارکرد ضعیف آنها در نور کم بر می گردد و بهمین خاطر تقریبا همه دوربینهای مداربسته 4 مگاپیکسلی به سیستم نور IR داخلی مجهز شده اند تا این کمبود را برطرف کنند.

حضور دوربین مدار بسته 4k و دوربین مدار بسته 12 مگاپکسلی هم در سبد خرید بازار CCTV در حال افزایش است. دوربینهای مداربسته با رزولوشن بالاتر فعلا به بخش ویژه بازار دوربین مدار بسته تعلق دارد و شاید علت اصلی آنهم قیمت بالا و عدم توسعه کافی تکنولوژی آنها باشد. مثلا نمونه قابل تامل این دوربینهای مدار بسته Axis/Canon 20 مگاپیکسلی است که با قیمتی حدود 20 میلیون تومان در سال 2017 به بازار عرضه می شوند. این محصول هم مثل دوربینهای مداربسته 30 مگاپیکسلی اویجیلون تنها محصولی دکوری خواهد بود .

کدک H.265 دوربینهای مدار بسته

در آغاز تولید دوربینهای مداربسته بر مبنای کدک H.265 چالشهایی وجود داشتند. بعلاوه شرکتهای سازنده دوربین مداربسته مثل داهوا، پاناسونیک، سامسونگ و ویووتک هم محصولات زیادی بر این اساس به بازار عرضه کردند. مشکل اینجا بود که دوربینهای مدار بسته با کدکهای هوشمند H.264 صرفه جویی بالایی در مصرف پهنای باند داشتند و بخوبی با سیستمهای موجود هماهنگ بودند. بنابراین مزیت همتراز کدکهای هوشمند H.264 کمی قابلیتهای H.265 را معمولی تر جلوه می داد

      هنوز هم پلتفرم H.265 در سمت VMS ها با مشکلاتی روبروست و شرکتهای سازنده VMS محدودیتهایی در سازگاری با این کدک دارند و منابع و قابلیتهای بیشتری برای دیکد کردن کدکهای H.265 نیاز است. آخر هم اینکه تا سال 2018 هم خبری از سازگاری H.265 با ONVIF نخواهد بود!

در سال 2017 انتظار می رود شرکتهای سازنده دوربین مدار بسته بیشتری به سمت کدکهای هوشمند H.265 (“Smart” H.265) گرایش پیدا کنند تا پهنای باند مصرفی را بهینه تر کرده و پشتیبانی VMS های بیشتری را کسب کنند. در هر حال کدکهای هوشمند H.264 هم همچنان به پیشتازی در بهینه سازی مصرف پهنای باند و حافظه و پشتیبانی مشغولند.

دوربینهای مدار بسته آنالوگ HD

در سال 2016 همچنان دوربینهای مدار بسته آنالوگ HD بعنوان جایگزین ارزان قیمت دوربینهای مداربسته تحت شبکه (IP) بحساب می آیند.

بیشترین موفقیت دوربینهای مدار بسته آنالوگ اچ دی به افزایش رزولوشن دوربینهای مدار بسته از 1080P به 3 مگاپیکسل در محصولات شرکتهایی مثل Hikvision یا دوربینهای مدار بسته 4 مگاپیکسلی داهوا بر می گردد. البته سرعت ضبط تصاویر به میزان های کمتری مثل 15 و 20 فریم رسید. شرکتهای سازنده دوربین مدار بسته آنالوگ HD مدعی شدند که در سل 2017 دوربینهای مدار بسته 5 مگاپیکسلی به بازار عرضه می کنند که تا رزولوشن 4K هم پیش می روند. البته هنوز خیلی جزئیات کاملی ارائه نشده است.

قابلیتهای تعاملی دوربینهای مدار بسته آنالوگ اچ دی بوضوح درحال افزایش است. در سال 2016 بین پلتفرمهای AHD، CVI و TVI سازگاری و تعاملی وجود نداشت و در آخر سال به سمت یکپارچگی 1:4 رفتند اما هنوز هم در کیفیت تصاویر مشکلاتی دارند. چیپستهای امروزی قابلیت همکاری و سازگاری بین این تکنولوژیها را ممکن ساخته که می تواند به سیستمهای ترکیبی و قویتر آینده ختم شوند.

آخرین تکنولوژی جالبی که در سیستمهای آنالوگ HD درباره آن می شنویم تکنولوژی PoC یا انتقال انرژی الکتریکی از طریق کابل کواکسیال است که هنوز به عرضه گسترده نرسیده و در سال 2017 به احتمال زیاد محبوبیت کسب خواهد کرد.

کیفیت تصاویر دوربین مدار بسته

در سال 2016 کیفیت تصاویر دوربینهای مداربسته هم با تغییرات نسبی روبرو شد و تقریبا می توان گفت بطور کلی کیفیت دوربینهای مداربسته بهتر شد.

WDR دوربین مدار بسته

WDR قابلیتهای دوربینهای مداربسته ارزان قیمت و دوربینهای مداربسته سطح معمولی بازار را با تکنیک Exposure چندگانه بهبود بخشید. این بهبود هم به پاس ورود سنسورهای تصویربرداری ارزان قیمت دوربینهای مدار بسته با قابلیت WDR واقعی به بازار تجهیزات نظارت تصویری (CCTV) ممکن شد.

قابلیت کار در نور کم دوربین مدار بسته

در سال 2016 تقریبا بهبود ویژه ای در کارایی دوربینهای مداربسته در نور کم بدون ای ار مشاهده نکردیم. اما در مجموع این سالها، کارکرد دوربین مداربسته در نور کم تغییرات مناسبی داشته است. یکی از قابلیتهای توسعه یافته ویژه مثلا در دوربین مداربسته 35 میلیمتری 4K سونی مشاهده می شود که کارایی بسیار بهتری از دوربینهای مدار بسته 1080P رایج در نور کم دارد اما قیمت بسیار بالایی معادل 20 میلیون تومان دارد.

تجهیز به نور دید در شب ای ار

دوربینهای مدار بسته مجهز به IR همچنان در لیست خرید مورد علاقه کاربران بوده و بخوبی در آمار استفاده کنندگان از نور دید در شب دوربین مدار بسته این موضوع قابل مشاهده است.

کیفیت دوربینهای مدار بسته مجهز به نور دید در شب (ای ار) در حال افزایش است. محدوده رایج تحت پوشش این دوربینهای مدار بسته بین 5 تا 50 متر و کمی بیشتر است. البته شعاع و گستره تحت پوشش پروژکتورها بگونه ای بود که در یک نقطه شدت نور بسیار بالا و در بقیه نقاط با تاریکی شدید روبرو می شدند یا با لنز مورد استفاده برای پوشش میدان دید تناسبی نداشتند. سرانجام بعضی سازندگان دوربینهای مدار بسته دید در شب بفکر قابلیت هوشمندی افتادند که سیستم نور بتواند بطور هوشمند شدت نور را بر اساس هدف و فاصله طوری تنظیم کنند که تصاویر با شدت بالا یا ناکافی نور مواجه نشوند.

تحلیلگر ویدئویی دوربین مدار بسته سال 2016

سال 2016 تقریبا برای تحلیلگران ویدئویی سال ضعیفی به حساب می آمد. تقریبا برای سیستمهای نظارت تصویری، تحلیلگر ویدئویی اصلی ترین گرایش و علاقمندی کاربران برای آینده خواهد بود.

انتظار می رود در سال 2017 سیستمها به سمت نگرشی فراتر از تحلیلگر ویدئویی به نام  Deep Learning بروند. این نگرش توسط شرکت هایک ویژن هم دنبال می شود، علت همکاری این شرکت با ImageNet هم به این موضوع برمی گردد. اما هنوز هیچ چیز مشخص نیست و نشانه ای هم در محصولات مشاهده نمی شود.

افت شدید قیمت دوربین مدار بسته

بیشترین تغییر کاربر پسند در سال 2016 به ادامه روند کاهش قیمت دوربینهای مدار بسته بر می گشت. دوربینهای مدار بسته 720P از لیست تولید شرکتها خارج شدند و بیشتر به سمت تولید دوربینهای مدار بسته 4 مگاپیکسلی کشیده شدند و محدوده قیمتها به زیر 400 هزار تومان رسید. بدلیل فروشهای متعدد هایک ویژن با تخفیفهای 10 تا 20 درصدی عملا شرکتهای دیگر هم برای رقابت مجبور شدند در این کاهش قیمتها سهیم باشند. البته هنوز معلوم نیست چه زمانی این سیکل پایان می یابد.

دوربینهای مدار بسته جدیدی که در سال 2016 تولید شدند از نظر کمیت خیلی خارق العاده نبودند. اما بنظر می آید در بهار 2017 با دوربینهای مداربسته جدید بسیاری روبرو شویم. کاهش قیمتها باعث می شود دستگاههای تولیدی جدید کمی با فقر نوآوری روبرو باشند و بدلیل کاهش سود در فروش دوربینهای مداربسته عملا بسیاری از شرکتها در حال خروج از این صنعت خواهند بود .

 

نوسان ساز یا اسیلاتور (Oscillator) چیست ؟


نوسان ساز یا اسیلاتور (Oscillator) یک دستگاه مکانیکی یا مدار الکترونیکی است که بر پایه قوانین نوسان طراحی شده و عمل می‌کند. برق موجود در سیم کشی ساختمان ، کامپیوتر‌ها ، ساعت‌های رومیزی و ساعت‌های مچی ، رادیو‌ها ، تلویزیون ، دستگاه‌های فلز یاب ، گوشی‌های تلفن همراه ، گجت‌های تکنولوژی ، CPU‌ها ، حافظه‌ها و تقریبا هر دستگاه الکترونیکی که در اطرافتان می‌بینید، از یک نوسان ساز یا اسیلاتور استفاده می‌کند.

نوسان به چه معناست؟

بهتر است اول بدانیم نوسان چیست ؟ نوسان کردن (Oscillation) ، در کل به معنای تغییر حالت بین دو یا چند حالت مشخص است . اگر کلی بنگریم ، می‌توانیم بگوییم مفهوم “نوسان” در همه چیز اتفاق می‌افتد، از فرآیند تصمیم گیری یک انسان در یک موضوع بگیرید تا پاندول ساعت !

در مفاهیم علمی‌و تکنولوژی ، دستگاهی که نوسان تولید می‌کند را نوسان ساز می‌گویند. این دستگاه‌ها ، معمولا به شکلی متناوب و نامحدود در حال نوسان کردن هستند. از دید علمی‌نوسان کردن به معنای تغییرات در انرژی است . برای مثال یک پاندول ساعت و انرژی جنبشی آن را در نظر بگیرید . این پاندول در وسط راه بیشترین انرژی جنبشی را دارد و در دو نقطه بالایی نوسانش انرژی جنبشی ندارد (همه انرژی است به انرژی پتانسیل تبدیل شده است)

نوسان یک پاندول در واقع چیزی نیست جز تبدیل متناوب انرژی جنبشی به پتانسیل و بر عکس
نوسان یک پاندول در واقع چیزی نیست جز تبدیل متناوب انرژی جنبشی به پتانسیل و بر عکس

دستگاه‌هایی که برای نشان دادن این نوسان‌ها تولید شده اند دو دسته اسیلوگراف‌ها (برای نوسان‌های مکانیکی) و اسیلوسکوپ‌ها (برای نوسانات جریان الکتریکی) هستند. (در ساختنی می‌توانید روش ساخت اسیلوسکوپ با گوشی هوشمند را مشاهده کنید.)

نوسان ساز یا اسیلاتور

بار دیگر به مثال پاندول ساعت فکر کنید کنید . پاندول ساده ترین نوسان ساز موجود است که به صورت مکانیکی کار می‌کند . اما نوسان سازی به یک پاندول ختم نمی‌شود. برای مثال دقیق ترین بازه زمانی که توانسته ایم تا به امروز اندازه بگیریم به وسیله ساعت‌های اتمی‌است .

 

این ساعت‌ها زمان را با توجه به نوسان‌های بین اتم‌ها محاسبه می‌کنند. حتما می‌پرسید چگونه ؟ یک اتم فرضی را در نظر بگیرید و فکر کنید این اتم در هر ثانیه 1 میلیون بار نوسان می‌کند. پس می‌توانیم بگوییم اگر بخواهیم یک ثانیه را اندازه گیری کنیم ، باید یک میلیون بار نوسان این اتم را یک ثانیه در نظر بگیریم و ساعتی بسازیم که با شمردن نوسان‌های این اتم ، در هر یک میلیون بار نوسان ، یک رقم به ثانیه شمار اضافه کند.

ساعت اتمی‌JILA که توانست رکورد دقت اندازه گیری زمان را بشکند. نوسان ساز این ساعت اتمی‌اتم‌های استرانسیوم بودند
ساعت اتمی‌JILA که توانست رکورد دقت اندازه گیری زمان را بشکند. نوسان ساز این ساعت اتمی‌اتم‌های استرانسیوم بودند

اسیلاتور‌هایی که به وسیله قوانین برق و الکترونیک ساخته می‌شوند می‌توانند سیگنال‌های الکتریکی را با فرکانس‌های مختلف تولید کنند. فرکانس همان تعداد نوسان در ثانیه است و با واحد هرتز (Hz) نمایش داده می‌شود. مثلا برای اتم فرضی ما ، فرکانس نوسان، یک میلیون هرتز یا یک مگاهرتز بود.

اسیلاتور‌های الکترونیکی کاربرد گسترده ای در دستگاه‌های الکترونیکی دارند . شاید اغراق نباشد اگر بگوییم نوسان ساز‌ها پر کاربرد ترین مدار‌های الکتریکی در دنیا هستند. رایانه‌ها ، گوشی‌های هوشمند و معمولی ، مودم‌های Wi-Fi ، فرستنده‌ها ، گیرنده‌ها ، تمام تجهیزات رادیویی از جمله بیسیم‌ها ، بلوتوث ، NFC ، USB ، تجهیزات شبکه ، GSM ، GPS و تجهیزات الکترونیکی موسیقی و به شکل خلاصه هر جایی که اسم فرکانس به گوشتان خورد، نیاز به یک نوسان دارند.

هر ساعت (Clock) یک نوع شمارنده (Counter) است، هر شمارنده ای هم اگر به شکل منظم بشمرد ، یک ساعت است !

فرکانسی که یک نوسان ساز با آن نوسان می‌کند ، اغلب به وسیله یک کریستال کواترز (Quartz) مشخص می‌شود. چرا این گونه است ؟ به دلیل خصوصیات طبیعی کواترز ! وقتی یک جریان الکتریکی مستقیم به یک کریستال کواترز متصل شود، این کریستال شروع به نوسان می‌کند !

 

این فرکانس به ضخامت و چگونگی برشش کریستال از سنگ معدنی اصلی بستگی دارد. برخی از اسیلاتور‌ها برای ساختن نوسانی با فرکانس مشخص، از سلف و مقاومت برخی اوقات خازن ،استفاده می‌کنند. با این حال بهترین پایداری و ثبات در فرکانس نوسان، مربوط به کریستال‌های کوارتز طبیعی است .

تکنیک‌های نوسان سازی مختلفی مانند : سلفی-خازنی (RCL) ، مقاومت منفی ، ریلکسیشن اسیلاتور و … ابداع شده است که توضیح نحوه کار این نوسان ساز‌ها در سطح این مطلب نیست .

نوسان ساز‌ها ، قلب دنیای امروز

در یک رایانه ، یک نوسان ساز توسعه یافته و تخصصی به نام ساعت ، زمان نگه دار پردازنده مرکزی یا همان CPU است و در ساده ترین حالت ، پردازنده با هر نوسان ساعت یک دستور را اجرا می‌کند. برای همین است که فرکانس یا به قول بازاری‌ها سرعت همین ساعت به نام سرعت پردازنده معرفی می‌شود. جالب است بدانید این اسیلاتور‌ها هم با استفاده از ترانزیستور‌ها ساخته می‌شوند ( ارتباط ترانزیستور با کامپیوتر ) و یکی از پیشرفته ترین تکنولوژی‌های دنیای امروز ساخت همین اسیلاتور‌ها است که شرکت اینتل (Intel) سردمدار این شاخه از صنعت الکترونیک در جهان است .

یک نوسان ساز سلفی خازنی بر روی یک تراشه الکترونیکی . عکس به وسیله میکروسکوپ الکترونی گرفته شده است.
یک نوسان ساز سلفی خازنی بر روی یک تراشه الکترونیکی . عکس به وسیله میکروسکوپ الکترونی گرفته شده است.

پس اگر دفعه بعد می‌خواستید گوشی یا رایانه خریداری کنید،یادتان باشد که در قلب این دستگاه‌های پیچیده الکترونیکی نوسان سازی قرار دارد که با سرعت چندین میلیارد بار در ثانیه (چندین گیگاهرتز) نوسان سازی می‌کند.

منبع / با تغییر و توسعه از تیم ساختنی

زمان‌سنج ۵۵۵



 
تراشه ۵۵۵

تراشه زمان‌سنج ۵۵۵ (به انگلیسی: ‎555 timer IC) تراشه‌ای است که استفاده‌های گوناگونی در مدارات اسیلاتور، تولید پالس دارد. ۵۵۵ می‌تواند به‌عنوان تاخیر زمانی در یک مدار تایمر و همچنین به عنوان یک مدار نوسانگر یا به‌عنوان یکی از اجزا در مدار الاکلنگی استفاده گردد.

در سال ۱۹۷۱ توسط هنس کمزیند در کمپانی Sygnetics، ساخته شد. [۱]. ۵۵۵ همچنان استفاده وسیعی به خاطر استفاده اسان و قیمت پایین آن دارد. امروزه توسط شرکت‌های بسیاری در پکیج های متفاوت ساخته می‌شود. در ۲۰۰۳ پیش‌بینی شد که ۱ میلیارد از این ای سی تولید شده است.

 
دیاگرام بلوکی داخل تراشه ۵۵۵

محتویات

طراحی

این ای سی بسته به کمپانی تولیدکننده و پکیج ای سی می‌تواند از بیش از ۲۰ ترانزیستور، ۲ دیود و ۱۵ مقاومت[۲]بر یک چیپ سیلیسیمی بر روی یک بسته ۸ پایه دوردیفی (DIP-8) قرار می‌گیرد. انواع در دسترس شامل ۵۵۶ (یک بسته ۱۴ پایه ترکیب دو ۵۵۵ بر روی یک چیپ)، و ۵۵۸ و ۵۵۹ (هردو ۱۶ پایه ترکیب چهار ۵۵۵ با اندکی تغییر) قطعات NE555 نوع تجاری با درجه عمل‌کرد بین ۰ درجه تا ۷۰ درجه سانتیگراد، و SE555 برای استفاده نظامی در دمای کاری -۵۵ تا +۱۲۵ درجه سانتی‌گراد. این‌ها در بسته فلزی با قابلیت اطمینان بالا (بسته T) و بسته‌های ارزان پلاستیک اپوکسی (بسته v). بنابراین نام کامل آن NE555V، NE555T و SE555T خواهد بود. نام ۵۵۵ برگرفته از سه مقاومت ۵kΩ که در آن استفاده شده گرفته شده؛ اما هنس کمنزیند گفته‌است که این نام دلخواه بوده.

انواع کم-توان ۵۵۵ نیز دردسترس است همچون ۷۵۵۵ و سیماس TLC555. قطعه ۷۵۵۵ تولید شد تا نویز کمتری نسبت به ۵۵۵ قدیمی به منبع تغذیه بدهد و تولیدکننده ادعا کرده‌است که در بیشتر استفاده‌ها نیازی به خازن دکاپلینگ نیست.

پایه‌ها

 
دیاگرام پایه‌ها

اتصال پایه‌های بسته DIP به این صورت است[۱]:

شماره پایهنامتوضیح
۱ GND ولتاژ مرجع زمین، سطح پایین.
۲ TRIG در صورتی که ولتاژ این پایه به نصف ولتاژ CTRL برسد پایه OUT به سطح بالا رفته و یک (بازه) زمانی آغاز می‌شود.
۳ OUT این خروجی به تقریباً ۱٫۷ ولت کمتر از +VCC یا GND رانده می‌شود.
۴ RESET یک بازه زمانی می‌تواند بازنشانی شود در صورتی که این ورودی به GND رانده شود. اما زمان‌سنج تاز زمانی که این پایه به بیش از تقریباً ۰٫۷ ولت نرسد نمی‌تواند دوباره آغاز شود.
۵ CTRL دسترسی «کنترل» را به راننده ولتاژ داخلی فراهم می‌آورد. (در حالت عادی ۲/۳ Vcc است)
۶ THR بازه زمان (OUT high) در صورتی که ولتاژ THR از ولتاژ CTRL بیشتر شود پایان می‌یابد.
۷ DIS خروجی کلکتور باز که ممکن است یک خازن را در بین بازه‌های زمانی خالی کند. با خروجی در یک فاز است.
۸ Vcc سر مثبت منبع تغذیه، که معمولاً بین ۳ و ۱۵ ولت بسته به نوع آی‌سی متغیر است.

پایه ۵ همچنین پایه ولتاژ کنترلی نامیده می‌شود. با قرار دادن ولتاژ کنترلی شخص می‌تواند مشخصات زمان‌بندی دستگاه را تغییر دهد.[۳] در بیشتر دستگاه‌ها، ولتاژ کنترلی ورودی استفاده می‌شود. استفاده از یک خازن ۱۰nF بین پایه ۵ و ۰V برای جلوگیری از تداخل معمول است. ولتاژ کنترلی ورودی می‌تواند برای ساخت حالت آستابل با مدولاسیون فرکانس در خروجی استفاده شود.

مُدها

۵۵۵ سه مُد کاری دارد:

  • مُد مونواستابل: در این مُد، ۵۵۵ به عنوان تولید پالس «تک-شات» عمل می‌کند. دستگاه‌های شامل زمان‌سنج، ردیابی پالس از دست رفته، کلید پرش-آزاد، کلید لمسی، تقسیم‌گر فرکانس، سنجش مقدار خازن، مدولاسیون عرض پالس، و دیگر.
  • مُد آستابل (free-running): تراشه ۵۵۵ می‌تواند به عنوان یک نوسان‌گر عمل کند. همراه LED و فلاشرهای لامپی، مولد پالس، ساعت‌های منطقی، تولید صدا، آژیر امنیتی، مدولاسیون محل پالس و دیگر. ۵۵۵ می‌تواند به عنوان یک مبدل آنالوگ به دیجیتال ساده استفاده شود، تبدیل مقدار آنالوگ به طول پالس. برای نمونه با انتخاب مقاومت گرمایی به عنوان مقاومت زمان‌بندی به ۵۵۵ اجازه می‌دهد تا دما را اندازه‌گیری کند: دوره پالس خروجی به عنوان دما در نظر گرفته می‌شود. سپس با استفاده از سیستم برپایه میکروپروسسور می‌توان دوره پالس را به دما تبدیل نموده، و با خطی‌سازی آن را تنظیم کرد.
  • مُد بای‌استابل (یا schmitt trigger): تراشه ۵۵۵ می‌تواند به عنوان فلیپ‌فلاپ عمل کند، اگر پایه DIS متصل نباشد و از هیچ خازنی استفاده نشود. که می‌تواند در کلیدهای پرش-آزاد لچ شده استفاده شود.

حالت مونواستابل

 
شماتیک ۵۵۵ در مُد مونواستابل
 
رابطه بین سیگنال تریگر، ولتاژ C و پهنای پالس در مُد مونواستابل.

در مُد مونواستابل، تایمر ۵۵۵ به عنوان تولیدکننده پالس «تک-شات» عمل می‌کند. پالس زمانی که ۵۵۵ یک سیگنال از ورودی تریگر دریافت می‌کند آغاز می‌شود که از یک‌سوم ولتاژ منبع تغذیه کمتر شده‌است. پهنای پالس خروجی می‌تواند توسط ثابت زمانی یک شبکه RC مشخص شود، که شامل یک خازن و یک مقاومت می‌شود. پالس خروجی زمانی تمام می‌شود که ولتاژ خازن به ۲/۳ ولتاژ منبع تغذیه می‌رسد. پالس خروجی می‌تواند بسته به نیاز کاربرد مخصوص با تغییر مقدار R و C طولانی‌تر و یا کوتاه‌تر شود. مدت زمان پالس خروجی t، یا مدت زمانی که طول می‌کشد تا خازن تا ۲/۳ ولتاژ منبع تغذیه شارژ شود به صورت زیر داده شده‌است:

{displaystyle t=RCln(3)approx 1.1RC}

که t به ثانیه، R به اهم و C به فاراد است. هنگام استفاده از تراشه زمان‌سنج در حالت مونواستابل، ضعف اصلی این است که بازه زمانی بین دو پالس تریگ باید از ثابت زمانی RC بیشتر باشد.

مُد بای‌استابل

 
شماتیک ۵۵۵ در مُد بای‌استابل

در مُد بای‌استابل، زمان‌سنج ۵۵۵ به عنوان یک فلیپ‌فلاپ عمل می‌کند. ورودی‌های trigger و reset (پایه‌های ۲ و ۴ مشخص‌شده در ۵۵۵) با مقاومت‌های پول‌آپ در حالت بالا نگه داشته‌شده‌اند درحالی که ولتاژ شکست (پایه ۶) زمین شده‌است. با این تنظیمات، فشار دادن پایه trigger به زمین درجا به عنوان «set» و خروجی (پایه ۳) را به Vcc (حالت بالا) می‌برد. فشار دادن ورودی reset به زمین به عنوان «reset» عمل می‌کند و خروجی را به زمین (حالت پایین) می‌برد. هیچ خازنی برای تنظیم حالت بای‌استابل نیست. پایه ۵ (کنترل) توسط یک خازن با مقدار کم (معمولاً بین ۰٫۰۱ تا ۰٫۱ میکروفاراد) به زمین متصل شده است؛ پایه ۷ (discharge) در هوا رها می‌شود.

اس سی شمارنده ۵۵۵ باید با خازن ۱۰میکرو امتحان شود نه ۱۰ پیکو تا بتواند عدد را بشمارد

مُد آ-استابل

 
مدار استاندارد ۵۵۵ در مُد آ-استابل

در مُد آ-استابل، تایمر ۵۵۵ یک موج مربعی دائمی را با فرکانس مشخص شده به خروجی می‌دهد. مقاومت R1 بین Vcc و پایه discharging (پایه ۷) متصل شده است و مقاومت دیگر R۲ بین پایه discharging (پایه ۷) و trigger (پایه ۲) و threshold (پایه ۶) پایه‌هایی که یک گره مشترک ایجاد نموده‌اند. به خاطر شارژ شدن خازن از راه R۱ و R۲ و خالی شدن تنها از طریق R۲، تا هنگامی که پایه شماره ۷ در مدت پایین بودن خروجی مقاومت کم تا زمین دارد، بنابراین خازن تخلیه می‌شود.

در حالت آ-استابل، فرکانس قطار پالس به مقدار R۱، R۲ و C بستگی دارد.

{displaystyle f={frac {1}{ln(2)cdot Ccdot (R_{1}+2R_{2})}}}[۴]

مدت بالا بودن در هر پالس به صورت زیر داده می‌شود:

{displaystyle mathrm {high} =ln(2)cdot (R_{1}+R_{2})cdot C}

و مدت پایین بودن نیز در هر پالس به صورت زیر داده می‌شود:

{displaystyle mathrm {low} =ln(2)cdot R_{2}cdot C}

که مقدار مقاومت‌های R۱ و R۲ به اهم و C مقدار خازن به فاراد است.

توان مقاومت R۱ می‌بایست بیش از {displaystyle {frac {V_{cc}^{2}}{R_{1}}}} باشد.

در خصوص ۵۵۵های دوقطبی، بایستی از دادن مقدار پایین به مقاومت R1 دوری شود چرا که خروجی در مدت تخلیه خازن در حالت اشباع نزدیک صفر باقی می‌ماند. همان‌طور که در معادله بالا در نظر گرفته شد. درغیر این‌صورت مدت زمان پایین بودن خروجی کمتر از مقداری که در بالا گفته شد خواهد بود. باید گفته شود که چرخه اول بسیار بیشتر از مقدار محاسبه شده در معادله خواهد بود، برابر با مدت زمانی که خازن باید از ۰ تا ۲/۳ Vcc شارژ شود. اما در دوره‌های بعدی تنها باید از ۱/۳ به ۲/۳ Vcc برود.

برای رسیدن به duty cycle کمتر از ۵۰٪، یک دیود (که به اندازه کافی برای ای کاربرد سریع باشد) می‌تواند به موازات R۲ به صورت مستقیم به سمت خازن اضافه شود. این کار R۲ را در طول مدت زمان سطح بالا کنارگذر می‌کند. با این کار مدت سطح بالا تقریباً تنها به R۱ و C وابسته خواهد بود. وجود دیود موجب افت ولتاژ می‌شود و شارژ خازن را کند می‌کند. بنابراین مدت زمان شارژ خازن بیش از ln(2)*R۱C = 0.69 R۱C می‌شود. مدت زمان پایین بودن برابر خواهد بود با زمانی که دیود وجود ندارد. با وجود دیود مدت زمان بالا به این صورت خواهد بود:

{displaystyle mathrm {high} =R_{1}Ccdot ln({frac {2V_{cc}-3V_{diode}}{V_{cc}-3V_{diode}}})}

در اینجا Vdiode مقداری است که در آن جریان نصف Vcc/R۱ است. به عنوان یک مثال هنگامی که Vcc=5 و Vdiode=.7، مدت زمان بالا برابر 1.00R1C که ۴۵٪ بیشتر از R1C است. در یک نمونه دیگر هنگامی که Vcc=15 و Vdiode=0.3، مدت زمان بالا بودن 0.725R1C، یا ۴٫۶٪ بیشتر. معادله به ۰٫۶۹۳R1C کاهش خواهد یافت اگر Vdiode=۰ شود.

عمل‌کرد RESET در این مُد به خوبی توضیح داده نشد، بعضی تولیدکنندگان خروجی را هنگامی که RESET به پایین می‌رود به مقدار قبل می‌برند. دیگران خروجی را به سطح بالا یا پایین می‌برند.

مشخصات

این مشخصات مخصوص NE555 است. ۵۵۵های دیگر مشخصه متفاوتی بسته به رتبه‌شان (نظامی، پزشکی، و دیگر) دارند.

ولتاژ تغذیه (VCC) ۴٫۵ تا ۱۵ ولت
جریان تغذیه (VCC = +5 V) ۳ تا ۶ میلی‌آمپر
جریان تغذیه (VCC = +15 V) ۱۰ تا ۱۵ میلی‌آمپر
جریان خروجی (بیشینه) ۲۰۰ میلی‌آمپر
بیشینه توان اتلافی ۶۰۰ میلی‌وات
توان مصرفی (عملکرد حداقل) ۳۰ میلی‌وات در ۵ولت، ۲۲۵ میلی‌وات در ۱۵ولت
دمای عملکرد ۰ تا ۷۰ درجه سانتی‌گراد

منابع

 

آی سی تایمر 555 -پایه ها و نحوه کار


آی سی ۵۵۵ همه جا یافت می شود و یکی از ارزانترین و در عین حال پرکاربردترین و قوی ترین انواع موجود در بازار است.گاهی اوقات به صورت TTL 555 به بازار عرضه شده و تغذیه آن از حدرد ۴ ولت تا ۱۶ الی ۱۸ ولت مقدور است.قیمت زیادی نداشته و بیشتر بستگی به تعداد خریداری شده و شرکت تولید کننده آن دارد.حتی وقتی خروجی آی سی به باری وصل نیست.

مدار داخل تراشه جریانی در حدود ۱۰ میلی آمپر مصرف می کند.لذا اگر لازم است که تراشه همیشه به تغذیه متصل و روشن باشد.این آی سی برای کار با باتری خیلی مناسب نیست.

نمونه های خانواده CMOS این تراشه (ICM7555,ICL7555,TLC555) نیز موجود بوده و با تغذیه ۲ الی ۱۸ ولت کار می کنند و مدار داخلی آنها هنگام روشن بودن،جریانی در حدود ۶۰ میکرو آمپر می کشد.قیمت این آی سی ها هم مثل تراشه های خانواده TTL،ارزان و مناسب می باشد.در زبان فنی الکترونیک، تراشه های خانواده TTL555 ، و آی سی های گروه CMOS،۷۵۵۵ نامیده می شوند.۵۵۵ در محفظه های ۸ پایه ای و به صورت تک تایمر عرضه شده و نوع دوقلوی آن که ۵۵۶ نامیده می شود،۱۴ پایه دارد.

۷۵۵۵ هم به همین صورت است و نوع تک تایمر آن در محفظه های ۸ پایه و نمونه دوقلوی آن که ۱۴ پایه دارد،۷۵۵۶ نامیده می شود.

تراشه های ۵۵۵ و ۷۵۵۵،اکثرا تایمر یا زمان سنج هم نامیده می شوند.این آی سی ها در داخل خود از حدود ۲۸ ترانزیستور سود می جویند و تنها قطعات اضافی مورد نیاز همراه آنها،عناصر زمانبندی،یعنی یک مقاومت و یک خازن می باشد.وقتی خازنی به یک ولتاژ متصل می شود،شارژ شدن آن به زمان خاصی نیاز دارد اگر یک مقاومت هم با خازن مزبور سری شده باشد،زمان یاد شده بیشتر خواهد شد.تراشه مورد نظر ما،ولتاژ صعودی یا نزولی را آشکار می سازد.وقتی ولتاژ خازن دو سوم ولتاژ تغذیه می شود،خروجی Lمی گردد و به طریق مشابه زمانی که ولتاژ یاد شده به یک سوم ولتاژ تغذیه افت نماید،خروجی Hمی شود.

با این آی سی می توان کارهای دیگری را هم صورت داد مثلا عملکرد آن را متوقف کرد یا ترتیبی اتخاذ نمود که در پایه خروجی یک H_Lواحد ارایه دهد که حالت اخیر به عملکرد تک پایا یا تک ضربه ای معروف است.

وقتی فرکانس خروجی آی سی بیش از یک سیکل بر ثانیه (۱ هرتز) می شود،مدار،نوسان ساز نامیده شده و در صورتی که فرکانس یا شده کمتر از حد مزبور گردد به آن تایمر می گوییند.

این آی سی را نباید به غلط تایمر ۵۵۵ نامید چون کاربرذهای گوناگون دیگری هم دارد.به این دلیل است که در این مقاله ما از آن فقط به عنوان ۵۵۵ (بخوانید ۵،۵،۵) یاد می کنیم.نکته دیگری که در این رابطه باید از آن آگاه باشید،ولتاژ در پایه خروجی ۳ ولت است.

ولتاژ پایه یاد شده حدود ۱ تا ۲ ولت کمتر از ولتاژ خط بوده و هیچوقت صفر نمی شود (وقتی جریان کشیده از مدار ۱۰ میلی آمپر باشد،۰٫۷ ولت و به ازای ۲۰۰ میلی آمپر،۱۹۰۰ میلی ولت است).

برای مثال وقتی ولتاژ خروجی حدود ۱۰ ولت باشد،به ولتاژ تغذیه ای در حدود ۱۲٫۶ ولت نیاز خواهیم داشت.از نظر اصظلاحات الکترونیکی، ۵۵۵ توانایی های گیرندگی و دهندگی خیلی خوبی نداشته و ضعیف عمل می کند.

منبع-تغذیه

پایه های ۵۵۵

شناسایی پایه های ۵۵۵ به شرح زیر است :

پایه-های-آی-سی-555

هنگام رسم دیاگرام مداری،همیشه ۵۵۵ را شبیه قطعه ای که موقعیت پایه های آن در شکل مشخص گردیده نشان دهید.در این صورت تشخیص سریع عملکرد هر یک از پایه ها ساده تر خواهد شد.

نمایش-عملکرد-پایه-های-آی-سی-555

وظیفه هر یک از پایه ها به شرح زیر است :

پایه ۱ یا زمین : به خط صفر ولت وصل می شود.

پایه ۲ یا فرمان(تحریک): با آشکار سازی یک سوم ولتاژ خط،خروجی را H می کند.پایه ۲،پایه ۶ را کنترل می نماید.اگر پایه ۲،Lو پایه ۶ هم Lباشد،خروجی به وضعیت Hرفته و به همان حالت باقی می ماند.اگر پایه ۶ ،Hو پایه ۲،Lشود،تا زمانی که پایه ۲ ،L باقی بماند،خروجی Lخواهد بود.این پایه امپدانس بسیار زیادی ( در حدود ۱۰ مگا اهم ) داشته و با جریانی در حدود ۱ میکروآمپر، راه اندازی می شود.

پایه ۳ یا خروجی : پایه های ۳ و ۷ هم فاز هستند.این پایه با ۲ ولت کمتر از ولتاژ خط،Hشده و با حدود ۰٫۵ ولت بیشتر از صفر ولت،Lگردیده و توانایی عبور جریانی نزدیک به ۲۰۰ میلی آمپر را دارد.

پایه ۴ یا ریست : از نظر داخلی از طریق یک مقاومت ۱۰۰ کیلواهم،Hاست.برای ری ست شدن آی سی،ولتاژ آن باید زیر ۰٫۸ ولت باشد.

پایه ۵ یا کنترل : اعمال یک ولتاژ به این پایه،زمان بندی شبکه RCرا به طور قابل ملاحظه ای تغییر می دهد.

پایه ۶ یا آستانه : با آشکار سازی دو سوم ولتاژ خط،فقط اگر پایه ۲،Hباشد،خروجی را می کند.این پایه امپدانس بسیار زیادی (در حدود ۱۰ مگااهم) داشته و با جریانی در حدود ۰٫۲ میکروآمپر،تحریک می گردد.

پایه ۷ یا دشارژ : وقتی ولتاژ پایه ۶، دو سوم ولتاژ خط شود،این پایه Lمی گردد مشروط بر اینکه پایه ۲ ،H باشد.اگر پایه ۲، Hباشد،پایه ۶ می تواند Hیا L بوده و در هر صورت پایه ۷ ،L باقی می ماند.وقتی پایه ۲،یک سوم ولتاژ خط را شناسایی کند ( حتی با یک پالس L )، اگر پایه ۶، Lباشد، این پایه ( پایه ۷ )،باز شده (H)و در همان وضعیت باقی می ماند.توجه داشته باشید که پایه های ۷ و ۳،هم فاز هستند.رفتار پایه های ۳و ۷ با هم یکی است ولی پایه ۷،H نشده و به اصطلاح باز می شود.ولی امکان Lشدن آن وجود داشته و در این حالت ۲۰۰ میلی آمپر جریان می کشد،اگر می خواهید تراشه ،توانایی کشندگی مناسبی از خود نشان دهد،پایه های ۳ و ۷ را به هم متصل کنید.

پایه ۸ یا تغذیه : به خط مثبت تغذیه متصل می شود.

ساده ترین نوسان ساز با ۵۵۵

در ساده ترین نوسان سازی که با ۵۵۵ طراحی می شود،پایه خروجی ۳،از طریق مقاومت R1به خازن C1متصل می شود.وقتی مدار آغاز به کار می کند،خازن خالی و پایه خروجی ۳،H است.در این موقع، C1از طریق R1 شارژ شده و وقتی پایه ۶،دو سوم ولتاژ خط را شناسایی کند، پایه خروجی ۳،Lمی گردد.در این هنگام،R1باعث تخلیه خازن C1شده و وقتی پایه ۲،یک سوم ولتاژ خط را شناسایی نماید.پایه خروجی ۳،H شده و موجب تکرار چرخه می گردد.

ساده-ترین-نوسان-ساز-با-آی-سی-555

به فاصله زمانی H بودن خروجی،اصطلاحا ((نشانه یا مارک )) و به مقدار Lبودن آن، ((فاصله یا اسپیس)) می گویند.

در دیاگرام نشان داده شده،اندازه های نشانه و فاصله با هم مساوی بوده و به این حالت ((۱ به ۱)) یا ((۵۰-۵۰)) می گویند.

اگر در خروجی از یک مقاومت و یک خازن معمولی یا الکترولیتی استفاده شود،شکل موج حاصله بسیار شبیه و نزدیک به یک موج سینوسی خواهد بود

مبع : مدار سبز(ترجمه از کتاب کولین میچل)

اصطلاحات رایج صنایع حفاظتی


ATR:

 

مخفف لغات Automatic Tone Reproduction است که با ایجاد تغییراتی در تصویر، وضوح کل تصویر را یهیود می بخشد. این ویژگی را می توان نسخه دیجیتالی از WDR نامید که ارزانتر از WDR نیز می باشد.



Stainless Steel:

 

فولاد زد زنگ، فولادی که در برابر زنگ زدگی و خوردگی اسیدها، مقاومت میکند. استحکام در دمای بالا، سختی پذیری و مقاومت نسبت به خوردگی از ویژگی های این نوع فلز می باشند.



Condition:

 

موقعیت، وضعیت و شرایط محیطی، همچنین به معنی پیش شرط



Low-Lux Camera:

 

همچنین Low-Light Camera، دوربین هایی که در شرایط نوری نا مناسب و نور کم، تصویر مطلوب و با کیفیتی از خود ارائه می – دهند را با این نام می خوانند.



Flexible:

 

منعطف، انعطاف پذیر، قابل تغییر به شرایط جدید، قابل خم شدن و تا شدن به آسانی.

 

لوله های فلیکسیبل، لوله هایی هستند که منعطف بوده و بدون اینکه بشکنند خم می شوند.



Main Stream:

 

جریان اصلی تصویر، دستگاهایی که تصویر را در شیکه انتقال می دهند (دوربین های تحت شبکه IP و یا DVRها) معمولا دو جریان تصویر تولید می کنند، کیفیت جریان اصلی بهترین کیفیت تصویر دستگاه می باشد و معمولا بهترین قابلیت های دستگاه از این جریان گرفته می شود. این جریان برای ضبط به کار می رود تا در هنگام بازیابی تصاویر به مشکلی برخورده نشود.



Extra Stream – Slave Stream

 

جریان فرعی، که نقطه مقابل جریان اصلی تصویر در نظر گرفته می شود. کیفیت این جریان پایین تر از کیفیت جریان اصلی میباشد و معمولا قابلیت های آن کمتر از جریان اصلی می باشد. این جریان برای کاهش پهنای باند جهت انتقال تصاویر DVR و دوربین های IP در شبکه اینترنت به کار می رود.



Input:

 

ورودی، دادن ورودی، دورنداد، اطلاعاتی که به دستگاه وارد می کنیم.



Output:

 

خروجی، محصول، برونداد، بازده، اطلاعاتی که از دستگاه میگیریم.



Stability:

 

پایداری، دوام، مقاومت، استحکام و استواری، قابلیت ثابت ماندن

 

باریک ترین لامپ جهان با استفاده از گرافن


گرافن ‏‎(Graphene)‎، یکی از دگرشکل‌های کربن است. این ماده به سخت تر بودن از فولاد و رسانا تر بودن از مس ‏شهرت دارد. حالا یک ویژگی دیگر هم به این لیست شگفت انگیز اضافه شده است: تولید نور!
محققان یک ترانزیستور ساطع کننده نور ساخته اند که دقیقا مثل رشته‌های داخل یک لامپ کار می‌کند.‏
جیمز هون ‏‎(James Hone)‎، مهندس مکانیک در دانشگاه کلمبیای نیویوک ‏‎(Columbia University)‎‏ و از محققان ‏این پروژه، در بیانیه ای گفت: در اصل، ما باریک ترین لامپ جهان را ساخته ایم.‏
دانشمندان همیشه می‌خواستند یک لامپ بسیار کوچک بسازند و با قرار دادن آن روی یک تراشه، مدار‌های فوتونیک ‏‎(photonic circuits)‎‏ را ایجاد کنند. مدار‌هایی که به جای حریان الکتریکی با نور کار می‌کنند. اما دو مشکل اندازه و دما ‏همیشه آن‌ها را از رسیدن به هدفشان باز می‌داشت؛ رشته درون لامپ‌های رشته ای برای تولید نور مرئی باید به شدت داغ ‏شود. محققان می‌گویند این لامپ گرافنی جدید آن قدر کارآمد و کوچک است که تکنولوژی حاصل از آن می‌تواند در تولید ‏صفحه نمایش‌های جدید یا بررسی پدیده درجه حرارت بالا در مقیاس‌های کوچک به کار رود.‏

مکانیزم کار باریک ترین لامپ جهان :

عبور جریان الکتریکی از رشته درون یک لامپ رشته ای، که معمولا از جنس تنگستن است، آن را بسیار داغ و درخشان ‏می‌کند. الکترون‌ها در این ماده حرکت می‌کنند و به الکترون‌های اتم‌های رشته برخورد کرده و به آن‌ها انرژی می‌دهند. ‏این الکنرون‌ها طی فرآیند بازگشت به سطح انرژی اولیه خود، فوتون (نور) ساطع می‌کنند. ‏
در این پژوهش تازه، دانشمندان برای ساخت باریک ترین لامپ جهان از نوار‌هایی با عرض در حدود چند میکرون و طولی برابر با 6/5 تا 14 میکرون استفاده ‏کردند (هر میکرون برابر است با یک میلیونیوم متر و هر تار مو 90 میکرون ضخامت دارد). هر کدام از این نوار‌ها مثل ‏یک پل از سویی به سوی دیگر یک گودال سیلیکونی کشیده شده اند. به هر سر نوار گرافنی هم یک الکترود متصل شد. ‏گرافن هم درست مثل تنگستن با عبور جریان از میانش نور ساطع می‌کند. اما نکته ای که در این جا وجود دارد این است که ‏با افزایش حرارت گرافن، رسانایی گرمایی آن کاهش می‌یابد؛ یعنی برخلاف رشته تنگستنی که گرما در آن به طور ‏یکنواخت پخش می‌شود، گرما در نقطه ای وسط گرافن باقی می‌ماند.‏
میونگ هو بی ‏‎(Myung-Ho Bae)‎، یکی از نویسندگان ابن تحقیق، می‌گوید: گیر افتادن گرما در یک نقطه، تششع نور ‏را پربازده تر می‌کند. دمای الکترون‌های داغ در مرکز گرافن حدود 3 هزار کلوین و دمای شبکه گرافن حدود 2 هزار ‏کلوین است. این اختلاف دما باعث می‌شود یک نقطه داغ در مرکز نوار به وجود بیاید و بخش تششع نور در مرکز گرافن ‏متمرکز شود و در نتیجه بازده بالا تر رود. تازه باعث می‌شود که الکترود‌های دو سر گرافن ذوب نشوند. ‏

 
باریک ترین لامپ جهان از گرافن، یکی از دگرشکل‌های کربن، ساخته شده است.
باریک ترین لامپ جهان از گرافن، یکی از دگرشکل‌های کربن، ساخته شده است

یون دنیل پارک ‏‎(Yun Daniel Park)‎، از محققان اصلی این پژوهش و استاد فیزیک در دانشگاه ملی سئول ‏‎(Seoul ‎National University)‎، می‌گوید این اولین بار است که از گرافن نور تولید شده و معمولا این ماده به صورت جاساز شده یا ‏در تماس با یک لایه دیگر استفاده می‌شود.‏
پارک می‌گوید: تعلیق فیزیکی گرافن، مسیر‌های فرار گرما را از بین می‌برد. اگر گرافن روی یک لایه دیگر قرار بگیرد، ‏مقدار زیادی از گرما به آن لایه منتقل می‌شود. قبل از ما، گروه‌های دیگر فقط نشر اندک تششعات در ناحیه فروسرخ را از ‏گرافن گزارش داده بودند.‏
نوری که از گرافن ساطع می‌شد، از سطح سیلیکونی که جلوی هر قطعه آویزان بود بازتاب می‌کرد. این نور بازتاب شده با ‏نور ساطع شده تداخل کرده و طرحی از نشر نور با قله‌هایی در طول موج‌های مختلف تولید می‌کرد. این مساله یک ایده ‏جدید به محققان داد: تنظیم نور با تغییر فاصله آن تا سیلیکون.‏
پارک می‌گوید: قوانین کلی گرافن ساده است، اما خیلی طول کشید تا کشف شود. حدود 5 سال طول کشید تا مکانیزم دقیق و تمام ‏مسائل فیزیکی مربوط به آن را بفهمیم و پروژه یک جور‌هایی تبدیل شد به تخم مرغ کریستف کلمب؛ او اشاره دارد به افسانه ای ‏که در آن کریستف کلمب از گروهی از مردان خواست که اگر می‌توانند یک تخم مرغ را روی یک طرفش ایستاده قرار دهند. ‏هیچ کدام موفق نشدند تا این که کریستف کلمب با شکستن پوسته یک طرف تخم مرغ ته آن را صاف کرد و آن را صاف روی ‏زمین قرار داد.‏ قبلا از گرافن در ساخت جلیقه ضدگلوله و سلول سوختی هیدروژنی کارآمدتر استفاده شده بود.

 

منبع

رله چیست


رله چیست؟

رله نوعی کلید الکتریکی سریع یا بی‌درنگ است که با هدایت یک مدار الکتریکی دیگر باز و بسته می‌شود.

از آنجایی که شاید شما هم مثل من از تعریف های علمی خوشتان نیاید یک تعریف ساده تر و خودمانی تر برای آن بیان می کنم که تا آخر عمر این تعریف از ذهنتان پاک نشود.

در واقع رله یک کلید تبدیل است، با این تفاوت که در کلید تبدیل به یک انسان نیاز است تا با دست خود، کلید تبدیل را فشار دهد. ولی در رله یک جریان برق این کلید را تغییر حالت می دهد. یعنی ما یک ولتاژ برق را به رله می دهیم و رله، کلیدی تبدیلی را که در داخل آن تعبیه شده است، برای ما تغییر حالت می دهد.

در رله های الکترونیکی، این ولتاژی که ما به رله می دهیم تا رله فعال شود، معمولاً ولتاژ کوچکی است ولی کلیدی که در داخل رله تغییر حالت پیدا می کند، می تواند جریان بزرگی را قطع و وصل کند.

بعداً خواهید دید که از این خاصیت چه استفاده های زیادی در برق ساختمان، برق صنعتی و الکترونیک می توان کرد.

 

 

در کلید تبدیل، زمانی که کلید پایین است، پیچ طلایی رنگ با پیچ نقره ای رنگِ شماره ۲ در تماس است و وقتی کاربر کلید را فشار میدهد، پیچ طلایی رنگ با پیچ نقره ای رنگِ شماره ۱ تماس پیدا می کند.

خب حالا اگر ما دست کاربر را حذف کنیم و به جای آن یک بوبین قرار دهیم، در این حالت ما یک رله ساخته ایم. به طور خلاصه بوبین یک سیم پیچ است که وقتی به آن برق وصل می کنیم خاصیت آهنربایی پیدا می کند و یک تیغه را به سمت خود می کشد.

شماتیک رله
همان طور که در تصویر بالا مشاهده می کنید، زمانی که برق بوبین قطع است، پایه POLE که از این به بعد به آن COM می گوییم به پایه NC وصل است و وقتی به بوبین برق می دهیم، تیغه داخل رله جابجا شده و این بار پایه POLE به پایه NO وصل می شود.

حتماً می پرسید خب این رله به چه دردی می خورد؟ بد نیست به مدار فتوسل معکوس نگاهی بیندازید و یکی از کاربردهای این قطعه الکترونیکی را مشاهده کنید. این قطعه در داخل چشم راه پله، تایمر راه پله، ریموت کنترل ها و فتوسل ها استفاده می شود.

 

رله های الکترونیکی در بازار به صورت مکعب های کوچکی ساخته می شوند که اندازه آنها حدوداً به بزرگی یک بند انگشت است. تعدادی از این رله ها را در پایین مشاهده می کنید.

رله 5 ولتی

یک رله ۵ ولت دی سی

 

رله 9 ولت DC
یک رله ۹ ولت دی سی

 

رله 12 ولت دی سی
یک رله ۱۲ ولت دی سی

تمام رله هایی که در بالا مشاهده کردید ۵ پایه دارند. دو تا از پایه ها مربوط به بوبین داخل رله است که باید به این دو پایه یک ولتاژ مثبت و منفی DC وصل شود. و سه پایه دیگر هم مربوط به NC و NO و COM است. برای اینکه بتوانید این پایه ها را تشخیص دهید به تصویر زیر نگاه کنید.

پایه های رله 12 ولت

 

 

محاسبه مقطع سیم‌های روشنایی


محاسبه افت ولتاژ برای دورترین لامپ از تابلوی روشنایی برای هر کارگاه یا مکان جداگانه انجام می‌گیرد. چون اگر سیم انتخاب شده برای این لامپ دارای افت ولتاژی کمتر از حد مجاز باشد برای سایر لامپها نیز افت ولتاژی کمتر می‌باشد. طبق استاندارد، حداکثر افت ولتاژ مجاز از ترانس تا آخرین مصرف کننده (لامپها) می‌تواند ٪5 باشد. (افت ولتاژ از ترانس تا تابلوی روشنایی را ٪3.5 و از تابلوی روشنایی تا آخرین لامپ را برابر ٪1.5 در نظر می گیریم) چون ضریب قدرت لامپها توسط خازن های جبران کننده تصحیح می شوند، بنابر این در محاسبه جریان cos Ø =1 در نظر گرفته می شود بار روشنایی هر کارگاه یا مکان به طور مساوی بین سه فاز تقسیم شده و یک کلید به ازای هر فاز در روی تابلو روشنایی نصب می شود. با توجه به ابعاد کارگاه ها و اماکن حتی الامکان سعی می شود که پریزهای تکفاز در فاصله 10 متری و پریزهای سه فاز در فاصله 15 متری از یکدیگر قرار گیرند. که در آینده مشکل کمبود پریز و خطرهای سیم‌کشی سیار را نداشته باشیم. (البته توصیه می شود هر 5 متر در کارگاه ها نصب پریز انجام شود.)

سطح مقطع کابلهای که از کابلهای اصلی پریز ها جهت گرفتن انشعاب بکار برده می شوند برای پریز های تکفاز 2.5 وبرای پریز های سه فاز 6 میلیمترمربع انتخاب می شود .

محاسبه هزینه قبض برق


آشنایی با کنتور های تک زمانه و سه زمانه.
اگر می خواهید بدانید که چرا در بعضی مواقع در قبض برق منزل یا محل کارتان با ارقام نجومی و سرسام آور روبرو می شوید، این مطلب را بخوانید. نحوه محاسبه قبض برق طبق فرمول خاصی حساب می شود که برای این منظور باید ابتدا با چند مفهوم آشنا شویم.

کیلو وات ساعت
یک قبض برق بردارید و ارقام روی آن را به دقت نگاه کنید، در داخل قبض برق زیاد با واژه کیلو وات ساعت برخورد خواهید کرد. یک کیلو وات ساعت (kwh) در واقع مقدار مصرف یک وسیله برقی ۱۰۰۰ واتی در مدت زمان یک ساعت است. مثلاً اگر ما ۱۰ عدد لامپ ۱۰۰ وات رشته ای را به مدت یک ساعت روشن کنیم، یعنی یک کیلو وات ساعت برق مصرف کرده ایم و در این صورت کنتور برق یک شماره می اندازد. یا اینکه اگر یک کولر گازی ۲۰۰۰ وات را نیم ساعت روشن کنیم، یعنی یک کیلو وات ساعت برق مصرف کرده ایم . پس هر شماره ای که کنتور می اندازد، یعنی یک کیلو وات ساعت برق مصرف شده است.

 

کنتور برق

همان طور که در تصویر بالا می بینید، در کنتورهای برق قدیمی، مقدار کیلو وات ساعت مصرفی به صورت یکسری اعداد روی کنتور نشان داده می شود و یک صفحه نقره ای گردان در داخل کنتور هست که به ازای هر ۳۷۵ دوری که میزند، یعنی شما یک کیلو وات ساعت برق مصرف کرده اید.

محاسبه قبض برق برای کنتورهای تک زمانه

اصطلاحاً به کنتورهای قدیمی که تصویر آنها را در بالا مشاهده کردید، کنتورهای تک زمانه می گویند. به این خاطر به آن تک زمانه گفته می شود چون در آنها هیچ زمان سنجی تعبیه نشده است و برق مصرفی در هر ساعتی از شبانه روز که مصرف شده باشد قابل تفکیک نیست. یعنی این کنتورها نمی توانند بفهمند که برق مصرف شده در ساعت های اوج بار بوده یا ساعت های کم باری. پس اگر کنتور برق شما از مدلهای قدیمی ست. تمام مصرف برق شما به صورت میان باری محاسبه خواهد شد.

به قبض زیر نگاه کنید. و مقدار کیلو وات ساعت مصرفی را روی آن پیدا کنید (مصرف کل دوره). این قبض برای یک کنتور تک زمانه صادر شده است.
برای بهتر دیده شدن تصاویر روی آنها کلیک کنید.

 

قبض برق

همان طور که در قبض برق بالا مشاهده می کنید، مصرف کل دوره طی ۵۶ روز، ۱۴۴ کیلو وات ساعت (kwh) بوده است. پس ما باید عدد ۱۴۴ را بر ۵۶ تقسیم کنیم و مقدار به دست آمده را در ۳۰ (تعداد روزهای ماه) ضرب کنیم تا متوسط مصرف ۳۰ روزه به دست آید. اگر ما این محاسبات را برای قبض بالا انجام دهیم، رقم به دست آمده ۷۷٫۱۴ کیلو وات ساعت (در یک ماه) خواهد بود.

آنگاه به جدولی که در میانه قبض بالاست نگاه کنید. این جدول را در پایین زوم کرده ایم تا بهتر ببینید.

 

جدول محاسبه قبض برق

 

جدول بالا، جدول محاسبه پلکانی در پله های مصرف ۳۰ روزه است. یعنی طبق تصمیمی که بعد از یارانه ای شدن اتخاذ شد، کسانی که بیشتر برق مصرف کنند باید طبق جدول بالا هزینه چند برابری پرداخت کنند.

برای مثال در سطر اول جدول نوشته شده اگر در یک بازه ۳۰ روزه، بین صفر تا ۱۰۰ کیلو وات ساعت مصرف کنید، نرخ هر کیلو وات ساعت برای شما ۴۰۹ ریال خواهد بود.

حتماً با خود می گویید چقدر خوب که هزینه برق مصرفی یک لامپ ۱۰۰ وات رشته ای در ۱۰ ساعت روشن بودن ( که جمعاً می شود یک کیلو وات ساعت) فقط ۴۰ تا تک تومانی ست!!! ولی متاسفانه این جدول هنوز ادامه دارد.

حالا به سطر های پایین تر این جدول نگاه بیندازید.
همان طور که در سطر دوم این جدول مشاهده می کنید،اگر مازاد بر ۱۰۰ کیلو وات ساعت مصرف کرده باشید. هر کیلو وات ساعت مازاد برای شما ۴۷۷ ریال محاسبه خواهد شد. و در سطر سوم می بینید که اگر مازاد بر ۲۰۰ کیلو وات ساعت مصرف کرده باشید، هزینه هر کیلو وات ساعت مازاد ۱۰۲۳ ریال خواهد بود که به نسبت سطر اول بیش از ۲ برابر شده است.

حالا برمی گردیم سراغ قبض اولی که قرار بود هزینه برق آن را حساب کنیم. همان طور که می بینید در این قبض ما ۱۴۴ کیلو وات ساعت برق مصرف کرده ایم. که چون در طی ۵۶ روز مصرف شده است. پس تعرفه ما طبق سطر اول جدول پلکانی حساب می شود. یعنی باید ۱۴۴ را در ۴۰۹ ریال ضرب کنیم که می شود ۵۸۸۹۶ ریال. علاوه بر این مبلغ هزینه های دیگری همچون، عوارض برق، آبونمان، مالیات بر ارزش افزوده هم در قبض لحاظ می شود.
آبونمان در واقع همان حق اشتراک است و مبالغ دریافتی از آن صرف هزینه های تعمیر، نگهداری و بهسازی خطوط انتقال می شود.
همان طور که می دانید مالیات بر ارزش افزوده برای سال ۱۳۹۵، نه درصد است. و در قبض برق به این صورت محاسبه می شود که مبلغ مصرف شده را (۵۸۸۹۶ ریال) با آبونمان جمع می کنند و آنگاه نه درصد آن را به دست می آورند. مقدار به دست آمده همان مالیات بر ارزش افزوده است که در قبض برق لحاظ می شود.

نکته: جدول پلکانی که در بالا مشاهده کردید برای استان خراسان رضوی بود. این جدول بسته به هر شهر متفاوت بوده و قطعاً برای شهرهای بزرگ تر هزینه های بیشتری منظور خواهد شد.

محاسبه هزینه قبض برق برای کنتورهای سه زمانه

به کنتور های دیجیتالی جدید اصطلاحاً کنتور سه زمانه گفته می شود. به این خاطر که در این کنتور ها یک زمان سنج تعبیه شده است که مصرف برق را به تفکیک در سه بازه اوج بار، میان باری و کم باری محاسبه می کند.

همان طور که می دانید ما در بحث مصرف برق سه اصطلاح اوج بار، میان باری و کم باری داریم. اوج بار یعنی ساعت هایی که بیشترین فشار روی شبکه برق کشور است و در این ساعت بیشتر مصرف کنندگان خانگی در حال استفاده از برق هستند. میان باری یعنی یک حالت نرمال، که نه در این بازه مصرف برق بالاست و نه خیلی پایین. کم باری هم زمانی ست که کمترین استفاده از برق صورت می گیرد، مثلاً ساعت ۱۱ شب به بعد که بیشتر مردم خواب هستند.
این ساعت ها برای نیمه اول و نیمه دوم سال متفاوت هستند. در جدول زیر این بازه های زمانی را مشاهده می کنید.

 

نیمه اول سال میان باری
ساعت ۷_۱۹ نیمه دوم سال میان باری
ساعت ۱۸-۶
نیمه اول سال اوج بار ساعت ۱۹_۲۳ نیمه دوم سال اوج بار ساعت ۲۲-۱۸
نیمه اول سال کم باری ساعت ۲۳_۷ نیمه دوم سال کم باری ساعت ۶-۲۲

 

اگر کنتور برق شما از نوع دیجیتالی ست، هزینه برق مصرفی شما بر حسب مقداری که در بازه زمانی میان باری، اوج بار و کم باری مصرف کرده اید، محاسبه خواهد شد.به قبض زیر نگاه کنید. این قبض برق برای استان تهران است.

قبض برق کنتور سه زمانه

همان طور که در قبض بالا مشاهده می کنید، مصرف کل دوره ۶۳۰ kwh بوده که چون در طی ۶۱ روز مصرف شده پس متوسط مصرف ۳۰ روزه این مشترک ۳۰۹/۸۴ kwh است.پس از این ۳۰۹/۸۴ کیلو وات ساعت

  • ۱۰۰ کیلو وات ساعت به نرخ پله اول
  • ۱۰۰ کیلو وات ساعت به نرخ پله دوم
  • ۱۰۰ کیلو وات ساعت به نرخ پله سوم
  • و ۹/۸۴ کیلو وات ساعت باقی مانده به نرخ پله چهارم محاسبه می شود.

بعد از محاسبه مقادیر بالا، عدد ۱۰۸۱۱۱۳ به دست آمده است.

 

همان طور که می بینید در پایین این قبض یک جدول دیگر هم وجود دارد که تنها دو سطر دارد. در سطر اول نوشته شده که:
به ازای میزان مصرف در اوج بار باید ۵۹۵ ریال اضافه به ازای هر کیلو وات ساعت مصرفی در بازه اوج بار پرداخت کنید.
و به ازای میزان مصرف در کم باری ۲۹۸ ریال تخفیف به ازای هر کیلو وات ساعت مصرفی در بازه کم باری به شما تعلق می گیرد.

در جدول سمت چپ، بعد از اضافه شدن هزینه آبونمان، مالیات بر ارزش افزوده و عوارض برق ، جمع کل این قبض را مشاهده می کنید.

 

سقف کاذب پلکسی


پلکسی گلاس چیست؟


ظاهر این ماده مثل شیشه صاف،براق،مستحکم (تا 5 برابر شیشه)، شفاف و انعطاف پذیر هستش،جنسش از یه نوع پلی کربنات که این ماده رو خیلی مقاوم کرده در برابر ضربه و نور و رطوبت، پلکسی گلاس از کشور های تایوان و ژاپن تو قالب ورق های 1متر در 8 متری و 1 متر در 2 متری وارد ایران میشه،البته ورق پلکسی های ایرانی هم داخل ایران تولید میشه که متاسفانه کیفیت و براقیت آنچنانی ندارند برای همین تو ساخت همه ساعت های پلکسی فانتزی فروشگاه شیکساز دات کام از ورق های ژاپنی و تایوانی (خارجی) استفاده شده

ضخامت این ورق ها بین 1 میلی متر تا 40 میلیمتر هستش که میشه باهاش ماکت سازی هم کرد نگاه کنید میبینید که دو طرفش (هم پشت و هم رو) یه لایه نازک چسب قهوه ای رنگ مقوایی داره که برای جلوگیری از نشستن گرد و غبار روی این صفحه ها استفاده می شود.

عموما با نام “پلکسی گلاس شناخته می شوند.پلکسی گلاس نوعی پلاستیک می باشد که ظاهری بسیار شفاف و شبیه به شیشه دارد.جنس پلکسی گلاس از نوعی پلی کربنات شفاف می باشد که نوعی پلیمر است.از دیگر ویژگی های پلکسی، مقاومت زیاد آن نسبت به شیشه است. پلکسی گلاس به صورت صفحاتی با ابعاد ۲/۱ × ۸/۱ متر به بازار ارائه می شود.از کابردهای آن می توان در ماکت سازی نام برد.پلکسی گلاس در دو نوع مات و شفاف در رنگ های مختلف تولید می شود و دارای ضخامت ها بینmm 1 تا mm40 می باشد.از این رو متریال مناسبی برای ماکت سازی است.

- در طرفین صفحات پلکسی گلاس معمولاً برچسبی مقوایی چسبیده شده که کار محافظت از این ورقه ها را در برابر گرد و خاک انجام می دهد. از این لایه می توان برای خط کشی و مشخص نمودن محل برش نیز استفاده نمود. برای برش پلکسی ۲ روش وجود دارد.استفاده از کاتر مخصوص برش پلکسی و دستگاه برش CNC.اما بهتر است برش ها توسط دستگاه انجام شود.چون در دستگاه برای برش از اشعه لیزر استفاده می شود،به همین خاطر برشها دقیق تر،تمیز تر و ظریف تر خواهد بود و در نتیجه کیفیت کار بالا می رود.

-برای اینکه بتوانیم قطعه ها را با دستگاه برش بزنیم،ابتدا باید قطعه ها را با نرم افزار مورد نظر طراحی کنیم.برای این کار نرم افزار های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد.اما معمولا از نرم افزار اتوکد استفاده می شود.بعد از برش قطعات نوبت به چسباندن قطعات می رسد. ماده چسباننده ی پلاکسی گلاس کلوروفرم است. دو سطح صیقلی محکم به یکدیگر فشرده می شوند و کلوروفرم با یک قلم موی کوچک بینشان چکانده می شود. پس از یک دقیقه اتصال انجام می گیرد. همچنین چسب های پایه سیانواکلیت هم می توانند مورد استفاده باشند لیکن در محل نوعی حالت دوده ایجاد می کنند. ما بهترین گزینه برای چسباندن همان کلروفرم است.برای اینکه محل چسباندن حباب هوا ایجاد نشود،باید قطعات تا پایان خشک شدن چسب تحت فشار باشند و تکان نخورند.

- هنگام استفاده از کلروفرم باید احتیاط شود،زیرا کلروفرم یک ماده ی بیهوشی است و نباید آن را استشمام کنید.ازین رو بهتر است در هنگام استفاده از ماسک استفاده شود.همچنین در صورت تماس با پوست می تواند به پوست حساس آسیب برساند یا ایجاد حساسیت کند.زیرا کلروفرم چربی پوست را می شوید.پس هنگام استفاده خیلی مراقب باشید.

ورق های آکریلیک با نام تجاریپلکسی گلاس

 

۱- از مهمترین ومحکمترین پلیمرهای شفاف می باشد که مقاومتی در حدود ۵ برابر شیشه هم ضخامت خود را دارد و برخلاف شیشه از خاصیت انعطاف پذیری بیشتری برخوردار است .

۲-این ورق ها را می توان به عنوان عایق های صوتی و حرارتی نیز استفاده کرد زیرا میزان تبادل حرارت بین این ورق ها و محیط تقریباُ ۱۰% از شیشه کمتر است .

۳- این ورق ها به دلیل سبکی و ثبات رنگ و مقاومت در برابر عوامل جوی مانند اشعه خورشید و عوامل شیمیایی مانند اسیدها و روغن ها و انواع پاک کننده های خانگی جایگزین مناسبی برای شیشیه در صنعت و ساختمان می باشد.

 

ویژگیهای ورق پلکسی

 

این ورق ها به دلیل خواص مکانیکی خاص در برابر تغییرات دمایی محیط و در برابر باران و تگرگ مقاوم بوده و نسبت به شیشه های معمولی از درصد جذب رطوبت کمتری برخوردار هستند و در برابر شوک های حرارتی نسبت به شیشه مقاومتر و در صورت شکستگی دارای سطح تیز و برنده نمی باشد و در نتیجه باعث جراحت نمی شود .

این ورق ها به دلیل دارا بودن مواد ضد UV مقاومت بالایی در برابر اشعه ماوراء بنفش دارد واز شفافیت آن کم نمی شود، شفافیت این ورق ها در حدود ۹۲% و شیشه ساختمانی از شفافیتی در حدود ۹۰% برخوردار است .

کاربرد های ورق پلکسی

 

سطح براق وصیقلی و قابلیت گذردهی نور باعث ایجاد محیط های زیبا و متنوع در محیط های مورد استفاده می شود از جمله موارد استفاده می توان موارد ذیل را نام برد :

نورگیر و پنجره ساختمان ها- سقف های کاذب- تابلو های تبلیغاتی – پارتیشن بندی –ساخت پاسیو و حمام وکابینت آشپزخانه – آکواریوم – باجه های تلفن و هزاران کاربرد دیگر.

 

سقف کاذب پلکسی
انتشار : ۲۷ بهمن ۱۳۹۵

برچسب های مهم

آموزش برنامه نویسی آردوینو


آموزش برنامه نویسی آردوینو

آموزش برنامه نویسی آردوینو

 

 

 

معرفی آردوینو :

آردوینو یکی از معروف ترین platform های متن باز است که روی برد های خود از میکروکنترلر های AVR و ARM شرکت atmel استفاده کرده است . هدف اردوینو استفاده از مدار چاپی واحد بود که توانست باعث شود توزیع دهنگان این platform باهم به اشتراک گذاری کد ها و شماتیک پروژه ی خود در مسیر رشد سریع تر اردوینو قدم بردارند .

محیط یکپارچه ی توسعه نرم افزار (IDE) مربوط به اردوینو از زبان C و C++ استفاده میکند و تا حدی به صورت شی گرا برنامه نویسی می توان انجام داد .

اردوینو با ساختن ماژول های کاربردی(شیلد) و نیز ساخت یک بستر کد نویسی روان باعث شده که شما خیلی راحت تر از قبل و بدون دردسر های طراحی برد و کدنویسی با کامپایلر هایی مثل code vision و atmel studio تنضیمات اولیه مربوط به ان و … جدا شوید و با یک محیط کاری مطمئن به پروژه تون بپردازید .

محصولات اردوینو را به سه قسمت تقسیم می شوند : برد های اردوینو – شیلد ها – کیت های اردوینو

 

این مجموعه آموزش اردوینو شامل 4 فصل جامع بوده که شما میتوانید فصل اول را به رایگان دریافت کنید که به صورت زیر است

فصل اول :

پیشینه آردوینو

آردوینو چیست ؟

شروع کار با آردوینو و معرفی نرم افزار آردوینو

معرفی منو ها و تنظیمات آردوینو

اجرای اولین برنامه با اردوینو

معرفی 5 برد آردوینو پرکاربرد

 

لینک دانلود فصل اول (رایگان)

 

فصل دوم :

دستورات قواعدی زبان آردوینو

مراحل نوشتن یک برنامه جدید در آردوینو

دستورات مربوط به پورت ها در اردوینو

دستورات تاخیر و تایمر در اردوینو

کار با LCD کارکتری در اردوینو

 

فصل سوم :

ارتباط سریال چیست ؟

بررسی ارتباط سریال در آردوینو های مختلف

ارتباط سریال در آردوینو

ارتباط اردوینو با کامپیوتر

دستورات پایه ای ارتباط سریال آردوینو

دستورات ارسال دیتای سریال در آردوینو

دستورات دریافت دیتای سریال در آردوینو

دستورات کار با دیتای سریال در آردوینو

 

فصل چهارم :

مبدل آنالوگ به دیجیتال (ADC) در آردوینو

آموزش ساخت ولت‌سنج با استفاده از مبدل آنالوگ در آردوینو

آموزش ساخت دماسنج با استفاده از LM35 و مبدل آنالوگ در آردوینو

تنظیم رزولوشن ADC

مبدل دیجیتال به آنالوگ (PWM) در آردوینو

آموزش کم‌ وزیاد کردن نور با PWM آردوینو

آموزش تنظیم نور LED با ولوم و PWM به کمک اردوینو

تنظیم رزولوشن PWM (مخصوص آردوینو Due و Zero)

دستورات تولید صدا با آردوینو

اندازه‌گیری زمان تناوب (pulseIn) در آردوینو

آموزش ساختن التراسونیک با ماژول srf05

 

 

 



 

آشنایی با لنز دوربین های مداربسته


لنز دوربین های مداربسته از لحاظ مکانیزم کار و نوع کاربری به انواع زیر تقسیم می شوند:

1. لنزهای ثابت یا fix

2. لنزهای متغیر (فاصله كانونی قابل تنظیم)

3. لنزهای موتور دار

چرا انتخاب لنز در راه اندازی سیستم دوربین های مداربسته دارای اهمیت زیاد می باشد؟

CCD و یا همان حسگر تصویر نور را توسط لنز پردازش می کند و تبدیل به پالس های الكتریكی کرده و سپس آنها را به DVR می فرستد، DVR با یک روش و پروتکل خاص این پالس ها را دریافت و دوباره تبدیل به تصویری قابل نمایش برای انسان می کند.

اگر نوری که به CCD برسد ضعیف باشد تصویر بی کیفیتی را مشاهده خواهید کرد.

برای مثال اگر از یك دوربین مداربسته بسیار حرفه ای با وضوح تصویر بسیار بالا استفاده شود وقتی نور مناسبی از سمت لنزبه CCD نرسد ، مسلم است که CCD نمی تواند تصویر با کیفیتی ارسال كند چرا كه تمام نوری كه به CCD می رسد از لنز عبورخواهد کردو اگر لنز بی کیفیت باشد ،خواص، شكست، چگونگی نوری که از آن عبور می کند تغییر كرده و باعث می شود که CCD بر اساس ورودی های غلط، تصویر نامناسبی را ارسال كند.

پساز انتخاب لنز مناسب از نظر كیفیت نوبت به انتخاب لنز مناسب از نظر زاویه و عمق دید می شود، یكی دیگر از مواردی كه در انتخاب لنز دوربین مداربسته دارای اهمیت است انتخاب لنز با فاصله كانونی مناسب است چرا كه فاصله كانونی لنز بیان گر زاویه و عمق دید لنز است كه هر چه این مقدار بیشتر باشد عمق دید لنز بیشتر و هر چه كوچكتر باشد زاویه دید لنز بیشتر خواهد بود.

هر چهزاویه دید بالاتر باشدعمق دید پایین تر می آید و هر چه زاویه دید پایین تر بیاید عمق دید بالاتر می رود.

لازم به ذكر است لنز wide به دلیل زاویه دید بالا انتخاب می شود نه به دلیل عمق دید پایین و به همین ترتیب لنز های tele (لنزهایی با فاصله كانونی بالا) به دلیل عمق دید بالا.

لنز های Wide بخاطر زاویه دید زیاد انتخاب می شوند اما لنزهای tele به خاطر عمق دید بالا

در همه لنز ها قسمتی با عنوان آیریز (iris) وجود دارد كه وظیفه تنظیم نور عبوری از لنز (در ساعات مختلف شبانه روز) را به عهده دارد. در بعضی لنز ها، آیریز به صورت خود كار تنظیم می شود و به آن Auto iris هم می گویند ودوربین هایی كه از این نوع لنز ها استفاده می كنند قادرند در تمامی ساعات شبانه روز تصویری بسیار واضح و ایده‌آل را به DVR ارسال كنند. در بعضیدیگر از لنزها آیریز به صورت دستی تنظیم می گردد که به آن manual iris هم می گویند و دوربین های مداربسته ای كه از این سری لنز ها استفاده می كند فقط می توانند در نوری تصویر شفاف و واضح ارائه دهند كه آیریز آن ها بر اساس آن نور تنظیم شده باشد.

لنز های ثابت (Fix) دوربین مداربسته

لنزهایی كه فاصله كانونی آنها ثابت باشد که این باعث می شود عمق و زاویه دید كاملا ثابتی را داشته باشند، لنز های ثابت می نامند . این لنزها با یك عدد بر اساس میلیمتر نمایش داده می شود. برای مثال لنز ثابت 2.8 mm

واضح است لنز های فیكس در مواقعی انتخاب می شوند كه زاویه و عمق دید مناسب کاملا مشخص باشد.

لنزهای متغیرِ دوربین مداربسته

فاصله كانونی در این نوع لنز ها متغییر بوده و که این موضوع باعث می شود زاویه دید و عمق دید متغییری را در بازه فاصله كانونی داشته باشند.

برای مثال لنز های 5~50 كه فاصله كانونی آن از 5mm تا 50mm می باشد.

همه لنز های متغیر یك فاصله كانونی اولیه دارند و یك فاصله كانونی ثانویه كه اینها فاصله دو عدسی لنز از یكدیگر را نمایش می دهد.

منظور از لنز 5~50 یعنی فاصله كانونی لنز از 5 میلیمتر تا 50 میلیمتر قابل تغییر و تنظیم است .

تمام لنزهای متغیر دارای دو اهرم هستند كه یكی این اهرم ها مربوط به تغییر مكان عدسی دوم (فاصله كانونی) بوده و اهرم دیگر مربوط به تنظیم فاصله عدسی اول تا CCD (تنظیم وضوح و شفافیت تصویر) می باشد

کاربرد لنز های متغبر بیشتر در زمانی است که در هنگام طراحی اولیه قادر به انتخاب دقیق زاویه دید و عمق دید مناسب نباشیم و

میزان بزرگنمایی در لنزهای motorize [دقیقا مشابه لنزهای varifocal] به صورت تجاری و در بین عوام از فرمول زیر محاسبه می شود.

 

 

 

مزایای نصب دوربین مداربسته

فرق بین 480p و 720p و 1080p چیست؟

انتقال تصویر دوربین مداربسته روی موبایل – بخش اول

انتقال تصویر دوربین مداربسته روی موبایل – بخش دوم

انتقال تصویر دوربین مداربسته روی موبایل – بخش سوم

اشتباه رایج در طراحی و خرید سیستم دوربین مداربسته

5 باور غلط در مورد دوربین مداربسته

دوربین مداربسته حرارتی چیست؟

اطلاعاتی کامل درباره دوربین های مداربسته

روش کلاه برداری دوربین مدار بسته

مقایسه فناوری‌های AHD و HDCVI و HDTVI و HDSDI و IP و آنالوگ

سوالات در مورد دوربین مدار بسته و خرابی ها

برخی سوالات درباره دوربین مدار بسته

نرخ فریم چیست

تکنولوژی(BLC) در دوربین های مداربسته

دوربین مداربسته (عمومی)

کابل کواکسیال (RG 59) چیست و چه مزیت هایی دارد

چرا نباید از هاردهای کامپیوتری جهت سیستمهای نظارت تلویزیونی استفاده کرد؟

تعرفه نصب بستر دوربین مداربسته و شبکه

HDMI چیست؟

انواع کابل شبکه و کواکسیال

تنظیمات منو دستگاه DVR دوربین مداربسته

دوربین مداربسته AHD مقایسه کیفیت و ساختار

فرق بین دوربین مداربسته AHD با HD-CVI و HD-TVI و HD-SDI و آنالوگ

مقایسه­ی VBR و CBR

مزایا و معایب دوربین های مداربسته بی سیم

مناسب ترین مکان برای نصب دوربین

نیاز نصب دوربین مداربسته در مدارس

نصب دوربین مداربسته امنیتی در مدارس

انتقال تصویر از طریق P2P دستگاه‏های Raster

افزایش دهنده طول کابل شبکه چیست؟

آموزش ریختن فیلم دوربین مداربسته روی فلش

آموزش انتقال تصویر دوربین مداربسته روی موبایل

اصطلاحات دوربین مدار بسته

آموزش تنظیمات ضبط دستگاه DVR و NVR

آموزش اتصال دوربین مداربسته به کامپیوتر

انتخاب یک DVR دی وی آر مناسب برای سیستم مداربسته

 

دوربینهای مداربسته و کنترل تصویری dvr دی وی آر

کواد Quad چیست ؟

چه هارد دیسکی برای DVR مناسب است؟

تنظیم منوی دستگاه دی وی ار ( هایک ویژن )

منبع تغذیه (آداپتور) سیستم مداربسته چیست؟

Motion Detector یا حسگر حرکتی در دوربین مدار بسته

اطلاعات کامل در مورد آیفون تصویری کوماکس کره و کامکث چین

دستگاه دی وی آر DVR و NVR چیست

آشنایی با مفهوم Bitrate در دوربین مداربسته و DVR

معرفی هارد وسترن بنفش و تفاوت آن با هارد های دیگر

تفاوت سنسور CCD و CMOS

دوربین های مداربسته تحت شبکه (مختصر)

آموزش نصب دوربین مداربسته شبکه (ip) مختصر

آشنایی با لنز دوربین های مداربسته

برند های معروف سیستم های حفاظتی

لیست برندهای دوربین مداربسته چینی

برند های معروف سیستم های حفاظتی

دوربین های مدار بسته cctv و کارایی های آن و اصطلاحات

نورافکن (پروژکتور) مادون قرمز چیست؟

لوله فلکسی چیست؟

انواع دوربین های مداربسته مخفی

SATA چیست

آی سی فلش

فناوری Onvif دوربین مداربسته چیست و چه کاربردی دارد؟

کابل شبکه | آشنایی با انواع و روش سوکت زدن

شغل برقکاری یا سیستم های حفاظتی را از کجا شروع کنیم ؟

دوربین های مداربسته تحت شبکه (مختصر)


اولین دوربین‌های تحت شبکه در سال ۱۹۹۶ توسط شرکت "Axis" با استفاده از پایه نرم‌افزاری لینوکس (Linux) تولید شد، این دوربین‌ها براساس استانداردهای HTTP و RTSP طراحی گردیده بود و از استانداردهای IP و شبکه برای ارسال تصاویر در قالب اطلاعات (Data) استفاده کرد. به کارگیری دوربین های مداربسته تحت شبکه به علت بالا رفتن مزیت های آنها نسبت به گذشته روز به روز درحال افزایش است.

 

نمونه هایی از دوربین های مداربسته

1- 1-دوربین های مدار بسته صنعتی

این نوع دوربین مدار بسته را می توان خاص ترین نوع دوربین مدار بسته دانست. که ممکن است در تمامی شرایط محیطی ولی در حالت های خاص استفاده می شود. از ویژگی های مهم این دوربین های مدار بسته توابع پردازش تصویری است که در طراحی آن ها استفاده شده است. در مکان ها و شرایطی که نیاز به قابلیت های خاص از قبیل BLC , HLC, WDR, ATR , ATW و ... می باشد بیشتر از این نوع دوربین ها استفاده می کنیم .برروی این دوربین ها هنگام خرید نه پایه وجود دارد ، نه لنز و نه کاور ضد آب و تک تک این اقلام باید به طور جدا گانه تهیه شود. در واقع یکی از قابلیت های دوربین همین انعطاف پذیری بالای آن است. برای شرایط نصب خاص می توان پایه های خاص،برای فواصل بسیار کم یا زیاد می توان از لنز های خاص و یا برای شرایط آب و هوایی خاص کاور های ضد آب و یا کاور های دید در شب و یا کاور های فن دار استفاده می شود.

2- 2-دوربین های مدار بسته دام

کاربرد اصلی این دوربین ها در محیط های داخلی و اداری می باشد.اکثر این دوربین ها لنز هایی wide ( فاصله کانونی کوچک ( 3.6 یا 4 میلیمتر)) دارند و بخوبی می توانند وقتی در گوشه ای از اتاق نصب شوند،تمام فضای اتاق را تحت پوشش قرار دهند. این دوربین ها بیشتر مواقع بر روی سقف نصب می شوند .

-3دوربین های مدار بسته بولت

این دسته از دوربین ها ی مدار بسته برای محیط های خارجی طراحی شده اند.قاب ضد آب این دوربین ها قادرمی سازد تا در محیط های بیرونی و با شرایط جوی بد به راحتی کار کنند. همچنین همه ی این دوربین ها قابلیت دید در شب) بااستفاده از مادون قرمز) دارند و می توانند در شرایط نوری بسیار تاریک به راحتی تصویر برداری کنند.

4- دوربین های مدار بسته اسپید دام

این دوربین ها کامل ترین نوع دوربین مدار بسته رنگی که دستگاه کنترلرو کیبورد خاص خود را دارد ، گردان است و لنز زوم دارد، می تواند شدت نوررا تنظیم کند. دورو نزدیک شدن تصاویر را در آن می توان کنترل نمود روی سقف نصب می شود و تمامی برنامه ریزی ها و دستورهای لازم از طریق کیبورد کوچک و خاص آن قابل اعمال است.هر تصویر را می توان مجموعه ای از نقاط نا پیوسته فرض کرد که در کنار هم قرار می گیرند و مجموعا یک تصویر را می سازند هر کدام از این نقاط در هر لحظه می توانند خصوصیات متفاوتی داشته باشند . می توان مسیری خاص برای دوربین تعریف کرد و دوربین را برنامه ریزی کرد تا در هر شرایط زمانی مختلف مسیر و یا نقاط خاصی را تصویر برداری کند

طریقه ریست کردن رمز یا پسوورد دستگاه DVR


ریست-کردن-پسورد-DVR,,آموزش ریست کردن پسوورد دستگاه DVR

فراموش کردن پسوورد یا رمز دستگاه DVR یا NVR یکی از رایج ترین مشکلات مصرف کنندگان تجهیزات حفاظتی است. در این مطلب به صورت مشروح به روشهای ریست کردن یا بازیابی رمز دستگاه های ضبط کننده دوربین مداربسته می پردازیم.

تفاوت در روشهای بازیابی رمز دستگاه

هر یک از برندهای دوربین مداربسته روشی متفاوت برای ریست کردن رمز دارند بنابراین روشهای مختلف برای برندهای متفاوت معرفی خواهد شد. مشکل اصلی برای دستگاه های متفرقه به وجود می آید که برای برگرداندن پسوورد آنها روش مشخصی وجود ندارد. با این حال برخی از روشهای رایج برای این دستگاه ها را نیز بررسی خواهیم کرد.

ریست کردن پسوورد دستگاه های هایک ویژن

از سال 2015 به بعد و پس بروز پاره ای مشکلات امنیتی در سیستم های مداربسته هایک ویژن امنیت سیستم های مداربسته خود را به شدت بالا برده. رمز پیش فرض در دستگاه های قدیمی هایک ویژن 12345 بود اما در حال حاضر دستگاه های هایک ویژن فاقد رمز پیش فرض هستند و باید رمزی پیچیده برای آنها انتخاب کرد.
برای ریست کردن رمز دستگاه های هایک ویژن نرم افزار SADP را از سایت Hikvision.com دانلود کرده و دستگاه را به کامپیوتری که نرم افزار بر روی آن نصب شده از طریق کابل LAN متصل کنید. سپس در قسمت Forget Password وارد شوید. این قسمت فایلی با پسوند xml به شما خواهد داد که باید آن را برای نمایندگی هایک ویژن ارسال کنید تا رمز جدید برای شما ایجاد شده و ارسال شود.

ریست کردن پسوورد دستگاه های سامسونگ

رمز پیش فرض دستگاه های سامسونگ 4321 است. در گذشته این دستگاه ها روش های ساده تری برای ریست کردن پسورد یا ریست کردن دستگاه داشتند برای مثال برای بسیاری از مدل های قدیمی با نگه داشتن کلید های Mode و PTZ به صورت همزمان برای 5 ثانیه دستگاه به صورت کامل ریست می شد و دوباره می توانستید با رمز پیشفرض وارد دستگاه شوید.
در صورتی که دستگاه سامسونگ شما دچار مشکل شده بود بهترین کار ارسال دستگاه برای ریست کردن به نمایندگی است.

ریست کردن پسوورد دستگاه های داهوآ

دستگاه های DVR داهوآ در گذشته دارای یک پسوورد مادر بسیار ساده بودند که بر روی همه آنها کار می کرد. به دلایل امنیتی از اشاره به این پسوورد در وبسایت خودداری می کنیم.
در حال حاضر برای ریست کردن پسوورد دستگاه های داهوآ باید به صورت مستقیم با نمایندگی آنها تماس بگیرید.

ریست کردن پسوورد در دستگاه های متفرقه

برخی از برندهای متفرقه مانند Raster، Maxron و ... در واقع محصولات شرکت هایی مانند Hikvision, Dahua و ... را به نام های دیگر می فروشند. برای ریست کردن پسوورد در این برندها از روش برند اصلی استفاده کنید.
در دیگر دستگاه های متفرقه روش های متفاوتی برای ریست کردن پسوورد وجود دارد:

  • در آوردن باتری داخلی دستگاه: باتری روی برد دستگاه را برای چند ثانیه بردارید و مجدد در جای خود بگذارید. تنظیمات دستگاه به حالت کارخانه برخواهد گشت.
  • تنظیم پین های سوزنی روی مادربرد دستگاه: با اتصال پین ها در حالتی خاص برای برخی DVR ها امکان ریست کردن آنها فراهم می شود.
  • نگه داشتن یک دکمه ریست: در برخی دستگاه ها با نگه داشتن یک دکمه ریست بر روی مادربرد دستگاه، دستگاه ریست می شود.

بهتر است در صورتی که اطلاعات فنی کافی برای این کار ندارد حتما دستگاه را برای ریست شدن به یک تعمیر کار معتبر ارائه کنید.

انتشار : ۸ بهمن ۱۳۹۵

برچسب های مهم


قم , خیابان انقلاب , کوچه 41 پلاک 15

اطلاعات و دانش رمز پیروزیست

فید خبر خوان    نقشه سایت    تماس با ما